събота, 27 април 2024 г.

Иван Демерджиев: Ще изпратим три генератора за ток на границата с РС Македония

Снимка: Архив

България изпраща днес три генератора за ток на три гранична пункта с Република Северна Македония, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, цитиран от БГНЕС.

„Диалогът с РС Македония продължава. Насилието и провокациите раждат насилие и провокации, и трябва да се прекъсне този порочен кръг“, каза Демерджиев.

Три години забрана да посещават страната за задържаните в Северна Македония

„В началото на седмицата уведомих и апелирах да бъдат допускани безпрепятствено българските граждани, за да почетат паметта на Гоце Делчев, посочи вътрешният министър. Той допълни, че имал уверението, че ще бъде подсигурена сигурността на събитието  и ще бъдат допуснати всички български граждани, които желаят да почетат паметта на Гоце Делчев“.

Скопие обвини България, че не положила усилия да спре радикално настроени лица

„В първата си част това стана, с ярко изразени мерки, които може би бяха в повече, но във втората си част това не се случи. С МВнР предприехме действия още в същия ден“, каза Демерджиев.

Още до края на седмицата са възможни нови срещи между Демерджиев и негови колеги, но този път в Делчево, а не в Скопие.

Иска ми се македонската страна да разбере, че пътят към добрите добросъседски отношения и пътят към Европа преминават през действия, а не през думи. Действията трябва да съответстват на думите, каза още вътрешният министър. Когато това се случи, отношенията между двете държави ще влязат в това русло, в което бихме искали и което сме длъжни да подсигурим, каза Демерджиев. Той посочи, че не му е дадено нито едно доказателство, че на границата е имало хора, които са имали радикално поведение.

Нормално е да има някаква реакция, когато се вижда, че колите към България се обработват, а в другата посока – не. Тези, които са решили по този начин да процедират, трябва да понесат отговорността за това свое решение. Единствените автомобили, които не се движиха, бяха тези, които влизаха в РСМ, каза Демерджиев. Според него не е имало никакъв повод да бъдат спирани хора, които да поднесат цветя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html