понеделник, 6 май 2024 г.

Арх. Иван Шишков: Мащабът на незаконното строителство е в рамките на около 1 млрд. лева

Снимка: Архив

За мащабите на незаконното строителство говори служебният министър на регионалното развитие благоустройството архитект Иван Шишков в Нова телевизия и заяви, че: „основните ремонти и незаконното строителство служебният кабинет няма да разплаща. Мащабът на незаконното строителство са възлагания в рамките на около 1 млрд. лева. Подал съм сигнал до МВР и прокуратурата“.

Според него са разплатени текущите ремонти, за които няма актове за незаконно строителство. „Другата част от задълженията на АПИ от началото на 2021 г. също са в текущите ремонти. Трябва да има гаранция преди да бъдат въведени в експлоатация по законов ред, за да го ползваме спокойно. Строителството не е било надзиравано по законов ред, сега не можем да сме сигурни в него“, обясни министърът. И допълни, че в момента не се строи незаконно и за да се узакони, трябва да бъде променен законът.

По думите му за 4 и 5 лот имат съставени актове за незаконно строителство, но вече са отчуждени.

„Проблемът е, че никой не си припознава кой е извършил строителството, но то е факт. Въведохме в експлоатация частта от Хемус до Шумен и Белокопитово. Този участък от 16,5 км го финализирахме, заслугата е не само на този служебен кабинет, но и на миналия. В следващия участък 9, в който имаше процедурни проблеми, в рамките на следващите 10 дни ще бъде одобрен подробен устройствен план. АМ „Хемус“ в посока Шумен и Варна ще бъде строена в следващите месеци. Проблемът на магистралата е констатираното незаконно строителство. Депутатите не пожелаха да приемат предложението ми за търпимост, за да се узакони строителството. Трябва да се вземе решение за законово продължение“, посочи той. И уточни, че твърденията, че ДНСК са „бухалка“ е, за да не се разбере какво всъщност е станало.

Относно АМ „Европа“ Шишков сподели ,че до няколко месеца ще се завърши участъка между Драгоман и Калотина. „Имаше изключително голямо забавяне от 7 месеца по одобрение на подробен устройствен план на участъка до Сливница. Няма да го завършим до края на годината. Надявам се в рамките на няколко месеца да бъде издадено разрешение за строеж“, подчерта той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html