събота, 4 май 2024 г.

Синдикатите искат максимално да се разшири понятието за енергийна бедност

Синдикатите настояват за максимално справедливо определение за понятието „енергийна бедност“ у нас, което ще залегне в законодателството.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира, че енергийно беден не е само човек, който не може да си плаща сметката за ток.

„Енергийната бедност включва много повече неща, за които разговора трябва непременно да почне. Например, това, което ни очаква – енергийно беден е този човек, който не може да си купи фотоволтаични панели и да си ги сложи на покрива и така да си помага в плащането на сметките. Енергийно беден е този човек, който не може да си смени електроуредите с енергоспестяващи, за да харчи по-малко енергия и да заплаща по-малки сметки. Можем да продължим по тази тема още надалеч, но темата стои и по нея трябва да се работи, нещо, което не се случва“, каза Манолов, цитиран от БНР.

Димитър Манолов настоя Министерството на енергетиката да ускори дискусията и приемането на промените в законодателството, които да определят критериите за енергийна бедност, които ще са основа за подпомагане на тази категория хора в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html