неделя, 5 май 2024 г.

Българската делегация се поклони пред Гоце, наши сънародници с часове висят на границата

Снимка: БНТ
Българската делегация отдаде пред паметта Гоце Делчев Скопие. В столицата на Северна Македония са вицепремиерът Иван Демерджиев, здравният министър Асен Меджидиев, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и много български граждани, които чакаха с часове да бъдат пропуснати през на границата заради „проблем“ със системата за обработка на документи.

Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев – велик български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско.

Мерките за сигурност бяха изключителни. Блокирани улица, хеликоптери над Скопие, много полицаи охраняваха събитието.

След като се поклони пред саркофага с тленните останки на Гоце Делчев българският вицепремиер Иван Демерджиев, който води делегацията ни, определи случилото се като неприемливо.

„Има данни, че някои български граждани са възпрепятствани да влязат на територията на Северна Македония. Нямам точна информация колко българи са възпрепятствани. Аз получих информация за токов удар, за да няма подобни проблеми в бъдеще, още в понеделник ще дарим генератори на трите пункта на РСМ“, каза Демерджиев

„За съжаление, разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на отношенията между нашите два народа. Още повече, че проблемът беше само в едната посока – на влизане в Северна Македония. Колите, които излизаха, минаваха безпрепятствено. Не е това пътят! Пътят напред е обединена Европа, което предполага взаимно доверие и уважение“, заяви още Демерджиев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html