петък, 3 май 2024 г.

Вяра Анкова вдига сватба

Журналистката преминава през всички стъпала в професията – от репортер до шеф на телевизия

Очарователната журналистка от близкото минало Вяра Анкова посреща рождения си ден на 5 февруари в компанията на съпруга си Томас Лафчис и приятели. Всичките им общо пет деца са пръснати по цял свят и живеят на различни континенти. Вяра обаче е в треска, защото очаква през лятото да посрещне зетя на средната си дъщеря, 24-годишната Хелена-Мария, пише “Галерия”.

Тя вече се сгоди и сега предстои сватба на младите. Момичето доскоро живееше в Канада с бъдещия й съпруг, който също е българин. Наскоро обаче те се преместиха в Бостън при кака й Яна, която е първата дъщеря на Вяра Анкова от първия й съпруг – студентската й любов художника Васил Атанасов. Яна вече 20 години е в Щатите, омъжена е за богат американец и има две дъщери. Така че Вяра от няколко години вече е баба. Другите деца на бившата шефка на БНТ също живеят в чужбина. Синът й Константин, който на 1 февруари направи 26 години, е в Азия. Първо учи в САЩ, а след това замина за Китай. Оттам е и гаджето му, с която били планирали да се преместят в Сингапур, научи „Галерия“. Най-малката щерка на Вяра и Лафчис се казва Натали – тя още не е навършила пълнолетие и в момента учи в престижен колеж в Лондон. Петата щерка в семейството е Василия, която е от първия брак на Лафчис.

С Томас Лафчис са заедно повече от 26 години

Вяра е едно от най-разпознаваемите лица от екрана на БНТ. Първо е била репортер, после редактор, водеща на „По света и у нас“ и предаването „Добро утро“, както и кореспондент от Атина. От 2010-а Анкова управляваше БНТ цели 7 години, а след това се премести в Нова тв, където беше шеф на новините, а сега ръководи външните продукции.

Анкова се залюбва с бившия футболист и управител на „Левски“ Томас Лафчис в труден период за нея, през 1996-а, когато умира баща й. Новинарката тогава е направо съсипана – татко й винаги е бил най-важният човек в живота й. След смъртта му тя изпада в шок и дори стига до крайност – да се нахвърли върху майка си и да я обвини, че не е могла да го спаси. Томас се явява като спасителен пояс за нея, и плод на любовта им са трите им общи деца. Между друго всяко едно от нейните наследници си идва с името. Първият Константин носи името на починалия й баща. Комбинацията Хелена-Мария пък идва от съчетаването на името на най-добрата приятелка на Вяра в САЩ – Хелена с рождената дата на момичето – 15 август, когато е Голяма Богородица. Тв звездата е живяла в семейството на американката по време на специализациите си там и стават много близки. А когато Яна заминава да учи в Щатите тя отсяда точно при нея. Момичето завършва първо журналистика, после и международни отношения.

Често пътува с децата си – тук е с Константин, Хелена-Мария, отпред е най-малката Натали

Името на най-малката Натали, Вяра вижда насън. Ден преди да роди през пролетта на 2006-а сънува как намира детска гривничка с надпис „Натали“. Най-голямата Яна пък е кръстена на героинята от народната песен „Балканджи Йово”. През 2001-ва лично вселенският патриарх кръстил рожбите й Константин и Хелена-Мария. За един православен християнин това е равносилно на кръщене при папата за католиците, гордее се тв звездата.

Многобройното семейство живее в баровска къща в „Бояна“. Бащиното семейство на Анкова е собственик на голяма строителна фирма, основана от родителите й. След кончината на баща й бизнесът се ръководи от брат й, а сестра му получава тлъсти дивиденти. Така че Вяра е милионерка още преди да оглави БНТ. Преди да се нанесат в престижния квартал, те живеят на улица „Сан Стефано“ точно до телевизията.

В първата година на XXI век семейството на Вяра и Лафчис изненадващо напусна България и заживя в Атина при роднините на Томас, който е грък. Заминаването им е свързано със смъртта на свекърва й и се налага да бъдат наблизо до овдовелия й свекър, който трудно понесъл загубата. И Вяра, и Томас винаги са казвали, че кариерата за тях никога не е била водеща , най-важно е семейството. Затова те неведнъж са се отказвали от много неща, в името на децата. Там семейството е 4 години, като в началото Анкова не знае нищо на гръцки език. Започва от нулата с езика и за година вече го говори свободно. Тя обаче трудно се е адаптира в Атина и в началото България й липсва много.

През 2004-та Анкова се връща в родината си и скоро след стъпването си на родна земя тя бе назначена на ръководен пост в националната телевизия. Благодарение на нейните усилия днес информационните емисии на Канал 1 се излъчват от модерно студио и държат висок рейтинг. След като напусна най-високия пост в БНТ изненадващо за мнозина веднага стана шеф в Нова телевизия. Познаващите я добре знаят, че Анкова има страхотен усет и добри мениджърски умения. В това се е убедил и съпругът й Томас Лафчис, който през годините се съгласява да даде шанс на кариерата на Вяра, а грижите по децата поема той. Той използва времето и да се усъвършенства. И Томи вече има пет магистратури – сред тях и богословие, а последната му е египтология.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html