неделя, 5 май 2024 г.

Румен Радев назначи новия стар кабинет (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Днес, президентът Румен Радев назначава новият служебен кабинет, които запазва съставът на манистрите от предишния, като е сменен само министърът на културата.

Държавният глава описа преходът от предишното служебно правителство и трудностите, пред които се изправил служебният кабинет на Гълъб Донев.

„Затова и приоритетите, които насочих към вас бяха с този фокус – цени, горива, доходите на хората, покупателната възможност на българските граждани. Въпреки ограничените инструменти, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата“, заяви Румен Радев.

„Поканих ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите, и да назнача новото служебно правителство. Точно преди 6 месеца поехте отговорност да управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интеконектор в насипно състояние и подивели цени. Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на „Капитан Андреево“, застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова и приоритетите, които отправих към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносителите с фокус върху интересите на обикновените потребители и българската икономика. Засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани“, каза президентът Румен Радев.

Президентът заяви, че без парламентарна подкрепа правителството е успяло да спре „свободното падане на държавата“, да парира кризите, да проведе честни избори и да открие нови възможности за възходящо развитие на страната.

Даде пример с един от най-критичните сектори – енергетиката, където е завършен интеркоекторът с Гърция и са се организирали първите прозрачни реални търгове за доставка на втечнен газ. Решен е проблемът със слотовете и то за десетилетия напред чрез удвояване на капацитета Александруполис и споразумението с Турция.

Кабинетът е успял да снижи цената на горивата до най-ниската в Европа, а „Лукойл“ да се регистрира и да плаща данъците си у нас.

Открои и предприетите стъпки за подкрепа на най-уязвимите слоеве на населението. Подготвени са липсващите закони по ПВУ и реално е стартирало изпълнението на този план.

Състав на новото служебното правителство:

Гълъб Спасов Донев –  служебен министър-председател на Република България;

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието;

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен  министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.

Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 1 август 2022 г., са прекратени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html