петък, 26 април 2024 г.

€250 млрд. чакат за проекти за икономика с нулеви емисии

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

250 млрд. евро могат веднага да бъдат насочени към икономиката, базирана на енергия с изцяло нулеви емисии. Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Комисията прие на днешното си заседание индустриалния план за зеления пакт.

Еврокомисията ще предложи през март закон за индустрия с изцяло нулеви емисии като част от първия стълб, който се отнася до регулаторната рамка на плана. Тя ще бъде допълнена от закон за критичните суровини, които ще бъдат жизнено важни за изработването на ключови технологии, както и реформа на дизайна на електрическия пазар, което да позволи на потребителите да се възползват от по-ниските разходи за производство на енергия от възобновяеми източници. Вторият стълб от плана е за ускоряване на инвестициите и финансирането на производството на чиста енергия.

„Ние напълно се откъснахме от зависимостта си от руските изкопаеми горива. Това стана много по-бързо, отколкото очаквахме и така е добре. При това положение имаме възможност да пренасочим допълнително финансиране към плана Repower EU от 250 млрд. евро към нашите индустрии с нулева емисия“, посочи Фон дер Лайен.

Комисията предлага още временната кризисна рамка за държавна помощ да бъде удължена до края на 2025-на година: „Европейската комисия вече има временна кризисна рамка от началото на войната на Русия в Украйна. Сега ние ще я приспособим към изискванията за нулеви емисии. Важно е адаптацията й да бъде целенасочена и ограничена във времето“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html