неделя, 5 май 2024 г.

Поставиха началото на интерконектора България-Сърбия

Снимка: БГНЕС

Президентът на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич дадоха старт край Костинброд на строителството на интерконектора България-Сърбия.

Очаква се 1,8 млрд. куб м газ да потекат по връзката между двете държави.

Интерконекторът България-Сърбия ще свърза градовете Нови Искър с Ниш и ще има две газопроводни отклонения към градовете Сливница и Драгоман.

“Радвам се да приветствам президента и приятел на Сърбия, за да положим заедно началото на проект, който е поредната важна стъпка за задълбочаване на двустранните отношения. Интерконекторът е залог за бъдещето, но той е воля на нашите страни да градим визия за общото ни европейско бъдеще”, каза Румен Радев.

“Искам да благодаря на президента Радев и на България за приятелството, което показват спрямо Сърбия. В лицето на Сърбия винаги ще имате верен, добър и сигурен приятел и в тежките, а не само в добрите времена”, каза Александър Вучич.

Вчера те проведоха двустранна среща с придружаващи делегации, към която се присъедини и ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Емануел Жофре. След това Вучич и Радев провериха работите по свързването на тръбите на газопровода, преди очакваното обръщение на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон и изказването на президента на Сърбия Александър Вучич. 

„Важен ден за Сърбия и България и за целия регион. Ние продължаваме да свързваме две държави, два народа и нашите икономики. Новият газов интерконектор ще донесе по-голяма енергийна сигурност за гражданите и шанс за нови инвестиции, а обсъдихме и други проекти, които се планират“, заяви Вучич. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html