неделя, 5 май 2024 г.

Екоминистърът Росица Карамфилова: Вярвам, че ще предоговорим Плана за възстановяване

„Вярвам, че Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Въпрос е на сериозен преговорен процес за намиране на балансирано решения“. Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Тя посочи, че очакванията са за забавяне на постъпленията при влизане в преговорен процес. С финализиране на преговорите това забавяне ще бъде преодоляно, добави екоминистърът в интервю за предаването „Преди всички“.

„Задачата е с висока степен на важност и висока степен на предизвикателство. Срокът е много кратък. Мобилизирали сме ресурси, за да се направят анализи и сметки, за да се прецени какъв да е преговорният подход“, коментира тя.

По думите й фокусът в преговорния процес е да се предоговорят ангажиментите година спрямо година за намаляване на емисиите парникови газове, така че да се постигнат реализируеми цели.

Според нея задачата е много трудна. Ние като държава следва да вървим по пътя на декарбонизацията и дори в момента да намалим скоростта, то крайната цел вече е моделирана, подчерта екоминистърът.

По думите й усилията са насочени към изготвянето на единна стабилна национална позиция, с която да се покажат конкретни и ясни мерки и стъпки за реализирането им.

Росица Карамфилова припомни, че първият транш е дошъл и се работи „без ни най-малко отпускане“.  За селата в Карловско, които понесоха сериозни щети след обилните валежи, служебият екоминистър каза, че веднага е направена проверка.

„При сравнителния анализ във връзка с първите проверки, които бяхме осъществили при бедствието, сега състоянието е значително подобрено“, заяви Карамфилова.

В момента се работи по проект за корекция на речното легло, така че да се минимизира рискът в бъдеще, посочи тя.

Още след бедствието през септември установих, че има необходимост от цялостен оглед и изготвяне на карта за състоянието на дигите на територията на цялата страна, каза министър Карамфилова.

„Екипи бяха изпратени. Идентифицирахме рисковите диги. Този доклад представих на МС. Организрахме няколко срещи с областните управи и местната власт, за да представим къде са най-рисковите участъци и най вече с оглед на бързи действия – ако има необходимост от почистване, паднали клони или замърсяване с отпадъци, така че да се минимизира рискът. Направихме някаква степен на класифициране опасността от дигите. Първата степен са тези, които застрашават и инфраструктура и са с по-висок риск от бедствени състояния. Бяха дадени редица предписания“, каза оше екоминистърът.

Сега стартира усилена кампания за това колко от предписанията са изпълнени, къде има необходимост от допълнителни дейности и да се види има ли напредък и ако има нужда, да се предприемат допълнителни корективни действия, допълни тя.

По думите на Росица Карамфилова комплексна проверка ще помогне да се види колко са почистени речните коритата и осигуряване на тяхната проводимост.

МОСВ отговаря за 52 комплексни и значими язовира, припомни министърът. В момента няма нищо обезпокоително, отчете тя. По думите й в началото на годината е имало притеснения относно изпразването на някои язовири. Сега имаме обратна тенденция, каза тя и посочи, че са дали ограничение за нивата, до които трябва да се поддържат язовирите, с оглед избягване на преливане.

Тя подчерта, че ежедневно се следи състоянието на язовирите. Със съответните механизми и анализ на състоянието ще се минимизира рискът от бедствия, смята Карамфилова.

„Към 1 август 2022 г. бяха останали 8 депа от 113-те идентифицирани като рискови по повод наказателната процедура. Към момента сме докладвали 4 депа завършени, петото също е завършено. Остават още 3. Тежки проекти са. Тежки терени – забавяния и обжалване на общетвени поръчки“, обясни министърът на околната среда. По думите й сроковете са приключили преди години.

„Този напредък ще доведе до намаляване, ако има санкция, на размера й“, смята тя.

Имаме 2 наказателни процедури във връзка с качеството на въздуха, каза още Карамфилова. По думите й сумата е сериозна.

„Още презаприл 2021 г. ЕК завежда иска за налагане на еднократна санкция в размер на малко над 3000 евро на ден и периодична санкция от над 28 000 евро на ден. През септември подготвихме позиция, за да покажем, че вървим с устойчиви действия за намаляване на превишенията. Все още към момента очакваме решението на Европейския съд по делото. Имаме оптимистични очаквания“, уточни Карамфилова.

Според нея има шанс да избегнем глобата.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html