неделя, 28 април 2024 г.

САЩ призова София и Скопие да спрат с ескалацията

Снимка: БГНЕС

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ призова за намаляване на напрежението между България и Република Северна Македония, предаде БГНЕС.

Иван Демерджиев след срещата в Скопие: Езикът на омразата не е път към Европа (ВИДЕО)

„Призоваваме България и РС Македония да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове”. Това каза говорителят на Държавния департамент пред „Гласът на Америка” в отговор на въпроса „Как ще коментира решението на властите в София да оттеглят посланика си от Скопие”.

Румен Радев: Ако РС Македония продължават така, те се самоблокират за ЕС

„Бъдещето на Република Северна Македония е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната”, се казва още в изявлението на Държавния департамент.

Аnteni.info припомня, че последният случай на агресия беше побоят над председателят на  българския клуб в македонския град Охрид Християн Пендиков. Той беше транспортиран на 20 януари с българския правителствен „Фалкон” за лечение в България. Намира се в реанимацията на ВМА, след операция. Преди това Пендиков беше посетен от външните министри на Северна Македония и на България – Буяр Османи и Николай Милков. Османи заяви, че агресията е от двете страни и българските клубове в РС Македония трябвало да сменят имената си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html