петък, 29 март 2024 г.

Румен Радев: Ако РС Македония продължават така, те се самоблокират за ЕС

Президентът Румен Радев е на посещение в гр. Перник за фестивала „Сурва“ и коментира пред журналисти случая с пребития българин в Охрид и работата в оставащите дни на 48-мото Народно събрание.

„Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и към всичко българско. И затова е изключително важно този път властите в РС Македония ясно да заявят, че това е престъпление от омраза – не е битов скандал, не е криминален случай“, цитиран от БНТ.

Македонците организират блокади на пътя за Скопие срещу “българските неонацисти”

„Защото неиздирените и ненаказани, много случаи на системен тормоз над хората с българско самосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти, ясно да заявят какви мерки предприемат за да се чувстват македонските българи защитени и свободни“, каза Радев.

„Това не е въпрос само за история и език, а и на елементарни човешки права. Радев каза, че очаква съвсем скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РС Македония“.

Аnteni.info припомня, че последният случай на агресия беше побоят над председателят на  българския клуб в македонския град Охрид Християн Пендиков. Той беше транспортиран на 20 януари с българския правителствен „Фалкон” за лечение в България. Намира се в реанимацията на ВМА, след операция. Преди това Пендиков беше посетен от външните министри на Северна Македония и на България – Буяр Османи и Николай Милков. Османи заяви, че агресията е от двете страни и българските клубове в РС Македония трябвало да сменят имената си.

Президентът призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.

„Ако в РСМ продължават да блокират българско участие под каквато и да е форма, те се самоблокират за ЕС – това е категорично ясно“, каза президентът.

За приетите на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, Радев каза, че НС много трудно ще навакса за три дни пропилените 3 месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол на главния прокурор.

„Ако това беше наистина приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото съществуване на парламента“, каза Радев като уточни, че се надява това да не са „маскарадни игри“ в НС.

Радев коментира и желанието за референдума на ИТН за президентска република така: „Специално за моята институция аз нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани. Ако аз имам намерение за промяна на формата на държавно управление, сам ще го заявя“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html