понеделник, 29 април 2024 г.

САЩ подкрепят решаването на конфликта между израелци и палестинци чрез създаването на две държави

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че при днешната си визита ще отправи към израелците и палестинците призив за снижаване на напрежението, предаде Ройтерс. Агенцията отбеляза, че посещението на Блинкън се състои на фона на нов взрив от насилие между палестинци и израелци.

Блинкън заяви днес, че Вашингтон е „твърд привърженик на решението за две държави, постигнато чрез преговори“. „Това е единственият път към трайно решаване на конфликта“, допълни той.

На обща пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри държавният секретар подчерта, че „единственият път“ напред е отдавна отлаганата визия за мир.

Днес палестинските власти съобщиха за поредното кръвопролитие, при което израелски военни са убили 26-годишен мъж на пропускателен пункт на окупирания Западен бряг. Според израелската армия по автомобила на мъжа е бил открит огън, след като блъснал един от военнослужещите и се е опитал да избегне проверка.

Израел е в повишена готовност, след като в петък палестинец застреля седем души пред синагога в Йерусалим. Това е най-кръвопролитното нападение в града от повече от 10 години насам и бе извършено ден след като израелската армия осъществи операция в град Дженин на Западния бряг, при която бяха убити 10 палестинци.

„Несъмнено това е много труден момент“, каза Блинкън пред журналисти в Кайро преди да отпътува за Тел Авив. „През последните месеци ставаме свидетели на нарастващо насилие, което засяга много хора“, допълни той.

Американският държавен секретар посочи, че ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас и че „ще насърчи страните да предприемат действия за успокояване на ситуацията и деескалация на напрежението“.

Последният кръг от преговорите с Израел за основаване на палестинска държава, които се водеха с посредничеството на САЩ, завърши с провал през 2014 г.

В новото крайнодясно коалиционно правителство на Нетаняху влизат политически сили, които са против създаването на палестинска държава.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html