понеделник, 29 април 2024 г.

Не се очакват барикади на пътища заради честванията за Гоце Делчев в Северна Македония

Не се очакват барикади и блокиране на движението на македонския ГКПП-Деве баир на 4 февруари, когато е поклонението пред монумента на Гоце Делчев в Скопие. Това казаха пред БНР служители на българския ГКПП-„Гюешево“, които контактуват постоянно с колегите си оттатък границата.

Ако ще има блокада и спиране на движението по пътя към Скопие, то ще е в района на  Куманаво, на около 60 километра от границата, коментираха гранични служители.

На самия ГКПП- Деве баир блокади няма да бъдат допуснати от властите в Северна Македония. Това коментирали и кметове на общини оттатък границата, които не очакват протести и блокади на пътища.

Още повече, че отсечката от пункта Деве баир до Крива паланка все още е в ремонт, който върви от месеци. Днес, привечер, се очаква на ГКПП-Гюешево да се завърне министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е на работна среща в Скопие. Очаква се министърът да направи изявление на самия български  пункт „Гюешево“ за резултатите от посещението си в Скопие.

Anteni.info напомня, че президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че определени български официални лица, сред които и един евродепутат не трябва да бъдат допускани в държавата. По всяка вероятност той визира евродепутата Ангел Джамбазки. Заради нападенията над български културни клубове в страната, както и заради зверския пребития Християн Пендиков, който е с българско самосъзнание, отношенията между София и Скопие в момента не са в цветущо състояние. Граждани на Северна Македония дори се заканиха да не допускат българи за тазгодишните чествания на рождението на Гоце Делчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html