понеделник, 29 април 2024 г.

Евродепутат: В еврозоната доходите на гражданите значително се покачват

Цветелина Пенкова
Снимка: БГНЕС

Данните от държавите, които вече са се присъединили към валутния съюз (еврозоната – б. р.), ясно показват, че доходите на гражданите значително се покачват след приемането на общата валута, заяви евродепутатът и добави, че това е позиция, която се потвърждава и от всички големи синдикални организации в България. Това казва пред БТА евродепутатът Цветелина Пенкова от Прогресивния алианс на социалистите и демократите във връзка със стремежа на определени сили у нас да провалят присъединяването ни към еврозоната.

„Членството ни във валутния съюз би ни върнало инструментите за влияние над инфлацията, защото тогава ще участваме активно във формирането на паричната политика на еврозоната“, смята тя. Същевременно Пенкова посочи, че в България трябва да бъде разгърната разбираема и адекватна информационна кампания, в която основната задачата на институциите и експертите ще бъде да отговорят с факти на породилото се обществено недоверие.

Според евродепутата България категорично изпълнява техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство и Пенкова призовава българската дипломация да бъде още по-активна в диалога с Нидерландия и Австрия, уточнявайки, че не бива да се допуска „размиването“ на политически причини и технически критерии. Пенкова обаче подчерта, че страната ни трябва да демонстрира ангажираност за решаване на посочените проблеми – подобряване на контрола на границите, борба с нелегалната миграция, съдебната реформа и противопоставянето на корупцията по високите етажи. Евродепутатът акцентира и върху политическата нестабилност у нас и посочи, че България трябва да демонстрира пред гражданите на Австрия и Нидерландия, че е способна да изпълнява ангажиментите, които поема. Само чрез обща воля от всички политически партии в България и прозрачност в действията може да бъде оказано политическото влияние, необходимо, за да се променят позициите на тези страни, заяви Пенкова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html