понеделник, 29 април 2024 г.

Гръцки изтребител F-4 се разби в морето край Пелопонес

F-4 все още е на въоръжение в 9 страни по света.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Двуместен изтребител F-4 на гръцките военновъздушни сили се е разбил тази сутрин в морето край полуостров Пелопонес, съобщи АНА-МПА. Инцидентът е станал в 10:30 ч. на 25 морски мили южно от селището Андравида на западния бряг на полуострова.

В момента се провеждат издирвателни операции за спасяване на двамата пилоти. Бойният самолет излетял от военновъздушната база в Андравида четвърт час преди да падне в морето.

McDonnell Douglas F-4 Phantom II е двуместен изтребител-прехващач с далечен обсег на действие от трето поколение. Започва да навлиза в армиите на НАТО от 1959 г. Първоначално не е имал пушечно въоръжение, но от средата на 60-те години модификацията F-4E вече е с 20 мм автоматично оръдие „Вулкан“. F-4 е първият в света сериен изтребител, оборудван ракети „въздух-въздух“ със среден обсег на действие. Във войната във Виетнам самолетът масово е използван и за атака по наземни цели.

Произвеждан е в периода от 1958 по 1981 г., като от конвейерите на заводите са излезли 5195 машини, което го прави най-масовия свръхзвуков самолет произвеждан в САЩ. 5057 от тях са направени в завода в Сент Луис, в щата Мисури и други 138 – по лиценз в цеховете на Mitsubishi в Япония.

F-4 все още е на въоръжение в 9 страни по света: Германия, Гърция, Египет, Израел, Иран, Испания, Турция, Южна Корея и Япония.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html