петък, 26 април 2024 г.

Минчо Празников закъса със здравето преди юбилея

На 9 февруари ще навърши 85 г.

Легендарният синоптик Минчо Празников го закъса със здравето, малко преди дългоочаквания 85-и юбилей, който ще отбележи на 9 февруари т.г. Това разкри самият той, цитиран от „Галерия“.

„Болен съм, явно вирусът… Имам и проблем с пикочния мехур, уморявам се и ми е трудно да говоря“, коментира най-известният български метеоролог.

Категоричен е, че е взел е всички мерки и стриктно спазва предписанията на докторите, макар да е привърженик на народната медицина, и въпреки това – подобрение от дни насам няма. Храни се, въпреки липсата на апетит, и отделя достатъчно време за почивка. „Лекуването е бавно“, допълва синоптикът, който не знае къде е пипнал върлуващата зараза. Няма температура или треска, единственото, което го мъчи, е умора и тежест.

Ако върнем лентата назад, ще си припомним, че Минчо не се чувства добре не от седмици, а от месеци насам. През лятото на миналата 2022 година стана ясно, че едвам ходи, а в разходките компания му правят негови „ученици“, откраднали занаята. До състоянието му тогава се стигна след бъбречни кризи. „Имах пясък в бъбреците. Направих два пъти бъбречни кризи. Слава Богу, всичко мина благополучно. Не се наложи да правя операция, дори не е ставало въпрос. Бях на терапия със системи. Посъветваха ме да огранича солените храни и тлъстите меса, както и да пия повече течности. Послушах ги, спазвам заръките на лекарите и да чукна на дърво, съм по-добре“, обясняваше легендата от малкия екран по онова време. Следващият му страх бе от върлуващия COVID-19, затова и се ваксинира. Малко след това различни медии го определиха като „затворник“, живеещ единствено между четири стени. Това продължава и до днес, от мерки за безопасност.

Със съпругата си Цана

Преди години сутрешна Витоша бе любима гледка за синоптика, но сега приоритетно се грижи за състоянието си, което  не му позволява чести разходки, особено през студените януари и февруари. Затова и ще посрещне рождения си ден у дома, без гости заради влошеното си здравословно състояние. Ще приема честитки по телефона, като повечето от тях вероятно ще му бъдат предадени от съпругата му Цана, която е доктор по професия. Дълги години работи в Медицинска академия, а след това и в болница „Токуда“ дори и след пенсионна възраст, но вече си е вкъщи.

Двамата се запознават на студентски купон – той учи във Физико-математическия факултет, а тя – медицина, а след година стават семейство. Дъщеря им Даниела е преподавател по френски език и от дълги години живее в Англия.

Зет му е англичанин и също е учител. Внучката Симона, която е родена в България, е отраснала на Острова, но се връща в София, за да следва антропология. На младото момиче повече му харесва в България и поне засега няма никакво намерение да отива пак в Англия. Иска, след като завърши, да работи в родината си. Тя обича да гостува на дядо си и е най-голямата му радост.

Любопитна подробност е, че той продължава да следи прогнозите на малкия екран и се радва на колегите си. Желанието му е да е далеч от светлините на прожекторите, за да може да вземе максимума от старините, а именно разговори и срещи с близки до сърцето му хора.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html