понеделник, 29 април 2024 г.

С дронове ще следят замърсяването в София

Снимка: БГНЕС

С дронове ще следят замърсяването на въздуха в София. Това заявиха на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът по екология Десислава Билева и доц. Стилиян Димитров по време на представянето на пилотен проект за дистанционен мониторинг на качеството на въздуха, разработен съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Доц. Димитров обясни, че мониторингът на въздуха ще покаже къде да се изгражда специализирана зелена инфраструктура. Той уточни, че проектът не изземва функциите на стационарните системи за измерване качеството на въздуха, а ще помогне за взимането на тези решения, които да направят града по-адаптивен към променящите се условия и климат. С дроновете ще се облитат от януари до юни определени место – около десет, а лятото те ще бъдат променени. Те ще са тези, които досега са имали най-големи проблеми с качеството на въздуха, уточниха на брифинга.

В последните години в София има трайни устойчиви тенденции за подобряване качеството на въздуха, каза Фандъкова, като допълни, че има дни с много сериозни превишения, но „резултатите показват, че усилията си струват и трябва да продължат“. Десислава Билева коментира, че за миналата година има само една станция, която е отчела повишаване на замърсения въздух и това е тази в квартал „Надежда“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html