понеделник, 29 април 2024 г.

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката

Снимка: БГНЕС

Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г., съобщиха от прессекретариата на президента.

В мотивите към ветото се казва, че измененията не гарантират съответствие с общоевропейската уредба и се възпрепятстват нейните социално-икономически ползи в България.

Президентът възразява срещу разпоредбата, с която до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час. Тя отлага вече въведеното в България задължително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, извършван на времеви интервал от един час.

Ако периодът на сетълмент не е максимално близо до часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на търговските участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси, се казва в президентските мотиви.

Така според държавния глава операторът ще реализира по-високи разходи за регулиращи мощности и може да се стигне до намаление на водните запаси в големите язовири.

Увеличението на разходите за регулиране на оператора ще доведе, според мотивите, и до по-висока цена на балансиращата енергия, което ще бъде с неблагоприятен финансов ефект за потребителя. Търговският износ и обменът на електрическа енергия с други държави също ще бъдат засегнати, предупреждава президентът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html