неделя, 28 април 2024 г.

Проф. Ангел Димитров: Пропагандата в Скопие не е спирала, страхувам се, че напрежението няма да стихне

До нас достигат достатъчно сигнали, че в ЕС си дават сметка за случващото се в Северна Македония спрямо България. Това заяви пред БНР проф. Ангел Димитров, който е бивш посланик на България в Скопие, а в момента е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси на България и Северна Македония.

„Разбират, че проблемът не е само външнополитически, а се поражда и от вътрешнополитическите нагласи там. Всичко обаче се случва в рамките на един по-голям контекст на войната в Украйна. Засяга се едно по-голямо пространство на руските интереси и достига до Западните Балкани“, каза още проф. Димитров.

Да представят проблемите с България като някаква руска намеса обаче звучи безумно, смята бившият посланик. „Вероятно имат предвид конкретни хора. Това е едно пресилено политическо изказване. Такива обвинения трябва да бъдат доказани със сериозни аргументи. Отново има изместване на проблема. Той е вътрешнополитически“, категоричен бе той.

Проф. Ангел Димитров пък обясни в предаването „Преди всички“, че от вчера в София е българският посланик в Скопие – Ангел Ангелов.

„А когато посланик е извикан за консултации в собствената си страна, това е знак за съществуването на проблем в двустранните отношения. Налице е едно много сериозно напрежение между двете страни. Поводът за това не е някакъв случаен инцидент. То е градация в натрупването на напрежение и не просто в думите, а в предприетите конкретни действия, често брутални или много заплашителни спрямо всички българи и български организации“, каза още проф. Димитров.

Тъжно е, че в това няма нищо ново, посочи проф. Димитров.

„Такива случки сме наблюдавали и през 90-те години, и в началото на 21 век. Това е една цикличност в антибългарските кампании. Пропагандната машина работи на пълни обороти“, допълни той.

Клубът в Охрид е избран за атаката, защото може да съществува страх, че този град е емблематично място в представите на българите за връзките между двете държави, посочи. Чрез медиите се насажда напрежение и не е чудно, че отделни хора-квази патриоти, могат да реагират по този начин, заяви бившият посланик.

Предизборната обстановка винаги предразполага към едно говорене, което понякога не е умерено, обясни още бившият посланик.

„Страхувам се, че напрежението няма да затихне“, опасява се той.

За последно проф. Димитров е бил в Северна Македония в края на ноември, точно ден след стрелбата срещу българския клуб в Охрид, но не усетил негативно отношение към себе си.

„Там много хора знаят произхода си и ще чуете при разговор да казват, че сме едни и същи. Хората масово нямат лошо отношение към България. Всичко се развива на политическо и медийно ниво“, допълни професорът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html