неделя, 28 април 2024 г.

С по-ниски вносни мита Индия ще бори контрабандата на злато

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С намаляване на вносните мита Индия възнамерява да намали контрабандата на злато, достигнала много високи нива по време на пандемията, съобщава Ройтерс, като се позовава на високопоставени лица от правителството и промишления сектор.

Понижаването на импортните такси от втория най-голям потребител на злато в света може да увеличи продажбите на дребно, понижавайки цената на златото преди пиковия период на търсене и да подкрепи световните цени. Това може също така да съживи дейността на местните преработватели на злато, чийто бизнес се влоши през последните два месеца, тъй като те не са в състояние да се конкурират със „сивия пазар“.

Участниците на сивия пазар, които внасят контрабандно злато от чужбина и го продават срещу пари в брой, за да избегнат мита, бяха облагодетелствани през юли, когато правителството повиши основното вносно мито върху златото до 12,5 на сто спрямо 7,5 на сто, за да намали търговския дефицит и да подкрепи рупията. Ефективното мито в момента е 18,45 на сто, което включва вносно мито 12,5 на сто, такса от 2,5 на сто за развитието на селскостопанската инфраструктура и допълнителни такси.

„На черно“ сега предлагат над 40 долара за унция по-ниски цени от официалните на вътрешния пазар, каквито банки и преработватели не могат да предложат, заяви Джеймс Джоус, управляващ директор на преработващата компания CGR Metalloys.

Индийските цени на златото скочиха до рекордните 56 850 рупии (почти 698 долара) за 10 грама миналата седмица, припомня Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html