неделя, 28 април 2024 г.

Северна Македония ще започне разговори за приемане на Закон за преговори за членство в ЕС

Снимка: Фейсбук

Вицепремиерът Боян Маричич заяви, че правителството на Република Северна Македония е компетентно и отговорно за преговорите с ЕС. „Тази трудна и сложна задача изисква участието на цялото общество, а правителството е готово да започне разговори в посока приемане на закон за преговори за членство в Европейския съюз“, заяви Маричич по време на заседанието на парламентарната комисия по европейските въпроси, чиято единствена точка в дневния ред беше информацията за досегашния процес на скрининг на страната.

„Сега трябва да използваме възможността и за осъществяване на дискусията около конституционните промени и за самите конституционни промени. Готови сме дори да обсъдим закон за преговори за членство в ЕС, в който да решим всички въпроси, включително и засилена роля на парламента”, каза Маричич.

В обръщението си пред парламентарната комисия той посочи, че от всички депутати зависи дали 2023 г. ще бъде запомняща се година, в която ще бъде взето стратегическо решение, определящо посоката на страната през следващите години, или ще бъде година, в която Северна Македония ще преживее нова блокада по пътя към еврочленството си, причина за която този път ще бъде самата Северна Македония.

Според Маричич 2023 г. трябва да бъде годината на успешно завършен процес на скрининг, в която ще бъдат приети важни реформи, но и година на обединение и политически консенсус за напредък в преговорите и отваряне на главите чрез завършване на конституционните промени, с които българите трябва да бъдат вписани в преамбюла на конституцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html