понеделник, 29 април 2024 г.

НС утре ще обсъжда излизането ни от банки с руско участие

Снимка: БГНЕС

НС утре ще обсъжда излизането ни от банките  с руско участие – Международната инвестиционна банка (МИБ) и в Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Това ще на извънредно, пише в програмата на парламента за вторник.

Депутатите ще обсъдят и гласуват Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество, внесен от служебното прамвителство. Прекратяването на членството следва да се извърши съгласно процедурите, предвидени в споразуменията за учредяване на институциите, и в съответствие с относимите вътрешноправни процедури, се посочва в мотивите. Процедурата изисква денонсиране от страна на Народното събрание на международните договори за учредяване на двете институции. Съгласно чл. 8 от Устава на МИБ и чл. IX от Споразумението за организацията и дейността на МБИС, всяка страна може да прекрати членството си в банките, след като уведоми за това управителните органи на двете институции най-малко шест месеца предварително. Със законопроекта се предлага стартиране на процедура по оттеглянето на Република България, съгласно уставните документи на банките.

Международната инвестиционна банка е международна финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част към момента е 427,1 млн. евро, пише вносителят. В мотивите се посочва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 процента дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на сто от него.

Международната банка за икономическо сътрудничество е международна финансова институция със седалище в Москва. В нея членуват България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам и Русия. Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. Русия е най-големият акционер в МБИС с 51,59 на сто дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 15,1 млн. евро или 7,56 процента.

Във връзка с предприетите координирани действия на държавите-членки на Европейския съюз в контекста на ситуацията в Украйна, на заседанието на Министерския съвет на 2 март 2022 г. е прието решение, с което е дадено съгласие за предприемане на необходимите действия във връзка с участието на българската страна при формирането на обща позиция на държави-членки на ЕС за прекратяване на членството им в МИБ и МБИС, пише още в мотивите. Към общата позиция се присъединяват България, Полша, Чехия, Словакия и Румъния, като позицията е официално оповестена на заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на 02.03.2022 г. Унгария не се присъединява към общата позиция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html