петък, 26 април 2024 г.

Нетаняху освободи свой министър осъден за данъчна измама

Арие Дери бе назначен за министър през декември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху освободи днес втория човек в правителството си – министъра на вътрешните работи и на здравеопазването Арие Дери, след като последният бе признат за виновен в данъчна измама, съобщава АФП.

Върховният съд съобщи в сряда, че е постановил с 10 гласа „за“ срещу 1 „против“, че Арие Дери няма право да заема министерски пост, тъй като е бил осъден миналата година за данъчни престъпления и изтърпява пробация като част от съдебно споразумение. „Повечето съдии определиха, че това назначение е изключително неприемливо и така министър-председателят трябва да отстрани (Арие Дери) от правителството“, се казва в резюмето на съдебното решение, цитирано от Ройтерс.

Министър-председателя обяви, че съдебното постановление „пренебрегва волята на народа“ и той ще положи усилия да намери някакъв законен начин Дери да може „да дава принос в служба на Държавата Израел“.

Лидерът на ултраортодоксалната партия „Шас“ Дери, бе назначен за министър на здравеопазването и вътрешните работи в рамките на сложно коалиционно споразумение, сключено през декември след парламентарните избори от 1 ноември в Израел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html