неделя, 28 април 2024 г.

Илияна Йотова: Ще информираме комисаря по човешките права към СЕ случая в Охрид

Снимка: БГНЕС

Ще информираме комисаря по човешките права към Съвета на Европа за това, което се случи в Охрид. Това каза в в ефира на БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. Коментарът й е по повод нападението срещу активиста на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков.

По думите на Йотова последните доклади от Комисариата по човешките права са били доста „нелицеприятни“ за България. Сякаш нямаха доверие, че хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и на дискриминация, коментира Йотова.

Според нея даването разрешение за започване на преговорите с Република Северна Македония не означава обаче, че България счита, че е свършила своята работа. Напротив, оттук нататък ние много внимателно ще бдим всички за други подобни случаи, за поведението на македонските власти, за този продължаващ език на омразата, и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции за това, каза още вицепрезидентът.

По думите й, трябва да бъде отговорено с всички средства, както по отношение на европейските партньори, така и в двустранен план.

Само преди дни секретарят на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков стана жертва на побой. Нападението предизвика остри реакции на български държавници, политици и евродепутати, а на посланика на Република Северна Македония в София беше връчена протестна нота. Пендиков беше транспортиран за лечение в България с правителствения самолет „Фалкон“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html