неделя, 28 април 2024 г.

Външният министър: България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност в РСМ

Българският и македонският външни министри Николай Милков (вдясно) и Буяр Османи (вляво) посетиха пострадалия Християн Пендиков във ВМА.
Снимка: БГНЕС

България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност в РСМ Република Северна Македония. Това каза днес служебният министър на външните работи Николай Милков. Той, заедно с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, посетиха във Военномедицинската академия секретаря на организацията „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков, който пострада тежко след физическо нападение и побой над него на 19 януари.

България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние и на други подобни деяния със строгостта на закона, така че да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие, каза Милков. Той добави, че иска да каже „не“ на възраждането на „черните традиции“, които се свързват исторически с Македония – на палежи, стрелби и насилие над хора. Такива неща нямат въобще място в Европа и ние сме изключително загрижени за това, допълни Милков.

По думите на министъра Пендиков продължава да получава заплахи в интернет.

Буяр Османи от своя страна заяви, че Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност за насилието като отговор на който и да е проблем, а най-малко на междуетническия живот. Силно осъждам нападението на моя съгражданин Християн в Охрид. Току що имахме възможност с моя колега Николай Милков да го посетим и да разговаряме с него, с неговото семейство и да му пожелаем бързо оздравяване, каза Османи.

Секретарят на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков стана жертва на побой. Нападението предизвика остри реакции на български държавници, политици и евродепутати, а на посланика на Република Северна Македония в София беше връчена протестна нота. Пендиков беше транспортиран за лечение в България с правителствения самолет „Фалкон“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html