неделя, 28 април 2024 г.

Протест в София срещу насилието над македонските българи

Снимка: БНР

Протест срещу насилието над българите в Северна Македония се състоя днес пред сградата на Европейската комисия в София, съобщи БНР. „Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминацията на българи“, е мотото на протеста.

„Днес просто ще се съберем обикновени граждани, съмишленици, които да изразим своето недоволство от това, което се случва с нашите сънародници, от това, че те са нападани на база, на основа техния етнос, което е абсолютно недопустимо. Изрично трябва да кажем, че тази кауза е общобългарска за всички. Изрично сме обявили, че това събитие не е политическо и всякаква партийна агитация е абсолютно забранена, и да има политически лица. Просто тази тема се използва и за политически цели и това е недопустимо…“, казаха двамата студенти от СУДимитър Панчев Владимир Чешмеджиев.

Евродепутатът Ангел Джамбазки призова ЕК да реагира остро заради побоя над Християн Пендиков в Охрид. „И ние сега сме тук, за да кажем на тези трябва ли някой да бъде убит, защото е българин, и тогава да се сетят, че в Република Северна Македония се извършва етническо прочистване на основа на националното самосъзнание на хората там. Трябва ли да продължим да се правим, и те да продължат да се правят, че не виждат десетките, стотици, хиляди сигнали, които им изпращаме, и в които уведомяваме Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, всяко председателство, както е в случая, че има нападения, мотивирани от етническия произход на нападнатите“, каза евродепутатът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html