понеделник, 29 април 2024 г.

Над 2 т наркотици заловени през миналата година по границите

Марихуаната си остава наркотикът, който най-често се пренасян нелегално.
Снимка: БГНЕС

На българските граници през миналата година са били задържани над 2 тона наркотични вещества. Бройката им 2,5 млн., а също и 173 литра и 130 хиляди пластира с наркотични вещества и прекурсори. Това са общо 137 случая, каза в ефира на БНР Стефан Бакалов – началник отдел „Борба с наркотрафика“ към Митница София.

„Това, което можем да сравним с миналата година е, че количествата отбелязват намаление, а броят на констатираните от нас случаи нараства в сравнение с 2021 година с 40 на сто. Най-често залавяме марихуана и екстази – те са разкрити на митническите пунктове – Гюешево и на Лесово.

Наркотиците, за които най-често се прави опит да бъдат прекарани през границата това е отново марихуната, което е транзитен трафик в посока Турция. На второ място са синтетичните наркотици, които бележат все по-сериозен ръст. И у нас, както и в Европа има ръст на т. нар. психотропни лекарства, като най-често се трафикират бензодиазепини и различни опиоиди – това е и част от световната тендениция в трафика.

Това, което е интересното е, че през последната година имаме и най-голямото разкритие в Европа на кетамин – 350 кг, което е част от новите тенденции в нарастването на употребата на веществото в САЩ, Канада и Северна Европа.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html