понеделник, 29 април 2024 г.

Кой притисна Радев за мандата?

Екип на „Галерия“

Скандалът с Nexo цели предизборно сриване на ДБ и ПП В прокуратурата се подразнили от намерението им за реформи.

Президентът Радев е бил притиснат да промени решението си на кого да връчи третия мандат, научи „Галерия“.  Още на 12 януари, четвъртък, той бил подготвил писмо до „Демократична България“, а за петък било планирано връчването на мандата. Това обаче не стана и в кулоарите тръгнаха майтапи, че документът е пратен по гълъб и някъде се е отклонил по жълтите павета. Всички се питаха защо след като вече има предварителни договорки между ДБ и ГЕРБ да се направи правителство с 6-месечен хоризонт, Радев рязко дава заден ход – първо разписал мандат на ДБ, после го сменил.

Според депутати вероятно натискът срещу президента е бил свързан с намерението на ДБ да работят за отстраняването на Иван Гешев, когато вземат мандата. По неофициална информация Борисов бил готов на този компромис, за да се върне отново във властта. Именно това задействало в авариен режим прокуратурата.

Точно в четвъртък оттам съобщиха, че се провежда мащабна международна специализирана операция, ръководена от отдел „Киберсигурност“ с участието на 300 полицаи, прокурори и служители на националната сигурност. Обект на операцията била платформата Nexo, обявена за криптобанка. Имало данни за пране на пари, напрушение на санкциите срещу Русия и финансиране на терористични актове.

Също в четвъртък най-близките съветници на Радев го предупредили да не бърза с даването на мандата и да избере БСП вместо ДБ. И точно в четвъртък срещу петък се разиграла драмата с третия мандат, казаха пред „Галерия“ депутати от три различни парламентарни групи.

В петък сутринта от Nexo възразиха, че акцията на прокуратурата е срамна и ще съдят България за стотици милиони. Малко по-късно на голяма пресконференция прокуратурата и Националната следствена служба разказаха пред медиите за „скъпите художници“, яхтите и имотите в Дубай, а на четирима български граждани бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група.

Реакцията от ДБ беше еднозначна. „Изкушението да бъде спасен редник Гешев е много голямо. Как да стане това? Ами например като направим неудобно за президента и за останалите политически сили да подкрепят нашия дневен ред за реформа на прокуратурата“, заяви Христо Иванов в интервю.

„Димките, пуснати от прокуратурата, имат само една цел: да заглушат дебата за контрол над главния прокурор и липсата на осъдителни присъди по всички ключови разследвания като това за АМ „Хемус“, Капитан Андреево и къщата в Барселона“, каза Асен Василев.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева направи паралел със случая КТБ, а анализатори съзряха и паралел с прогонването на Васил Божков. Според тях почеркът в трите неща е еднакъв, което би дало отговор на въпроса кой е притиснал президента Радев да смени получателя на третия мандат.  Има данни и за това, че косвено ударът засяга и спрягания за общ кандидат на ДБ и ПП за столичен кмет Васил Терзиев, основател на IT компанията „Телерик“. Политици направиха връзка и с целия бранш, който не крие подкрепата си за ДБ и ПП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html