неделя, 28 април 2024 г.

Започна строителството на линията Петърч-Драгоман, част от жп магистралата до Сърбия

Снимка: Министерство на транспорта

Започна строителството на железопътния участък от Петърч до Драгоман, който е част от жп магистралата до Сърбия и европейския коридор „Изток – Запад“. Началото беше поставено от вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, генералния директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура Златин Крумов и председателя на Управителния съвет на компанията Кристиян Кръстев, съобщи БНР.

Строителството на отсечката от Петърч до Драгоман включва удвояване на 17 километра жп-участък и модернизация на 4 километра единична жп линия.

Ще бъде постигната скорост до 160 километра в час, с което времето за пътуване от София до Драгоман с влак ще се съкрати двойно. Ще бъдат подновени коловози, перони и контактната мрежа. Ще бъде изградена нова гара Сливница и ново приемно здание – Петърч. Гарата в Алдомировци ще бъде реконструирана.

В рамките на проекта ще бъдат изградени пет пътни надлеза, два жп надлеза, една жп естакада и нова водоотводна система за целия участък.

За да бъде повишена безопасността ще бъдат изградени нови системи за сигнализация и телекомуникация. Железопътните прелези ще бъдат премахнати и заменени от пресичания на две нива.

„Европейските средства отиват към ясни приоритети по отношение на това нашите страни да стават малко по-екологично съобразни, да правят „зеления преход“. Истината е, че фокусът върху железопътния транспорт би допринесъл изключително много за това. Тоест когато секторът „Транспорт“ се концентрира повече в по-целесъобразни и %зелени приоритети“, например железопътния транспорт, вместо автомобилния транспорт, това допринася и за тези приоритети, които са мисля, че добри за всички граждани“, каза вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Очаквам след две години и половина, когато проектът бъде изпълнен качествено и в срок, той да даде друга визия на жп-сектора на България“,  посочи заместник-министърът на транспорта инж. Красимир Папукчийски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html