понеделник, 29 април 2024 г.

Корнелия Нинова на лидерската среща: Не сме дошли да правим коалиция, а да търсим решение

 

Приключи лидерската среща, която беше организирана от БСП в опит за съставяне на правителство с третия мандат. На нея присъстват председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от „Български възход“.

В края на срещата Корнелия Нинова благодари на тримата, но открои много важен според нея проблем и опасност – „парламентарната република се руши от постоянните служебни правителства и едноличните решения на президента“, настоя тя.

Нинова отбеляза, че подкрепят ДПС в исканията им за справедлива съдебна реформа.

„От днешния разговор се вижда, че отиваме на предсрочни избори, но до юни, юли ще останем без бюджет. Никой от нас не Ви е говорил за коалиция, както спомена г-н Борисов. Казахме Ви: Има ли воля за правителство, за мнозинство и ако има какви решения да извършим. Ние днес очевидно спираме на първата точка. Свиквам Изпълнително бюро още днес, но ви благодаря, че сте тук, че говорим, че мъдро си споделяме нашите виждания, както и различията“, завърши лидерът на Столетницата.

Срещата започна в тон на разбирателство:

„С пълното разбиране, че сме различни политически и идеологически и ще останем такива, пред нас в момента стоят по-важни въпроси за България“, откри срещата Нинова.

Бойко Борисов пристигна в парламента за лидерската среща, организирана от БСП

„Изненадани сме, че ги няма председателите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и ще ви кажа защо – готвейки се за тази среща, направихме анализ на програмите и публичните заявления на партиите. И извеждаме напред 4 въпроса, които ги има в програмите на всички. Търсихме това, което може да ни обедини, а не да ни разделя“, добави лидерът на БСП.

Липсва воля да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България. Дали този разговор ще доведе до конкретно решение за съставяне на правителство – това е друг въпрос. Ще завърша с призив, че ако има желание ще се намери начин, а ако няма желание, тогава ще се намери причина“, подчерта Корнелия Нинова.

БСП свиква лидерска среща за третия мандат в петък

„Начинът, по който беше отправена поканата ни задължаваше да се явим. Вие казахте, че ще дойдем ако сме мъже. Така, че поканата беше задължаваща. Но аз приветствам вашия опит да говорим как виждаме следващите месеци и година“, заяви от своя страна Бойко Борисов.

В четвъртък четири парламентарно представени партии заявиха, че не биха подкрепили правителство с мандат на левицата. Това са ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“, „Възраждане“ и „Демократична България“. Едва три партии обявиха, че ще се отзоват на поканата на Корнелия Нинова за обща лидерска среща това са ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“.

От „Продължаваме Промяната“ заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на левицата. Съпредседателят на формацията Кирил Петков обяви, че ПП няма да присъстват на общата лидерска среща.

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, заяви, че са получили покана от БСП за лидерската среща и заяви, че няма да отидат, защото не виждат смисъл от нещо подобно, искат двустранни разговори. Убедени са, че правителство с третия мандат няма да има.

„Ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма“, посочи Костадинов и отбеляза, че виждат някои приоритети, по които БСП вече са започнали да говорят и които са поставени доста по-рано от неговата формация.

Преди дни съпредседателят на „Демократична България“(ДБ) Христо Иванов заяви, че очаква нови избори. „Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи накрая едно и също“, коментира той третия мандат.

Единствено от ДПС и „Български възход” казаха, че са склонни да преговарят за правителство. Но Мустафа Карадайъ подчерта, че с две партии няма как да се състави кабинет и вървим към ненужни предсрочни избори.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html