понеделник, 29 април 2024 г.

Парламентът прие промени в Закона за здравното осигуряване

Снимка: БНТ

Единодушно, със 121 гласа „за“, е приет законопроект за допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Васил Пандов от „Продължаваме Промяната“ и група народни представители.

С измененията се цели регулиране на обхвата на Националния рамков договор за медицинските дейности и условията и реда за работата на аптеките с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Създават се условия за провеждане на целенасочена политика по регионален достъп до дейности от основния пакет, заплащан от бюджета на НЗОК, като се гарантира и осигуряване на медицински персонал в общини с недостиг на такъв. Чрез законодателната инициатива ще се постигне подобряване на достъпа на здравноосигурените лица в отдалечени и труднодостъпни региони и в общини, в които няма други лечебни или здравни заведения, до медицинска помощ от основния пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК, както и до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни. Предлага се и механизъм за осигуряване на справедливи и достойни възнаграждения на медицинския персонал в общински болници и приоритетни болници, които гарантират медицинската помощ от основния пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Васил Пандов посочи, че настоящата уредба не гарантира справедливи заплащания на медицинските специалисти. Възнагражденията следва да бъдат не по-малко благоприятни от определен обективен критерий, какъвто в случая сме предвидили да са нивата на основни трудови възнаграждения в колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, обясни той.

Колегата му Николай Денков посочи, че в системата на образованието се използва подобен подход – чрез колективния трудов договор да се гарантират минимални възнаграждения, и е показал, че е изключително положителен. Той призова народните представители да подкрепят законопроекта, защото това е шансът им да обърнат съответния тренд и в системата на здравеопазването.

Илиян Йончев („БСП за България“) коментира, че наистина в сферата на образованието това е възможно, но в сферата на здравеопазването определено биха се затруднили, защото болниците са търговски дружества, докато училищата нямат този статут. Той каза, че ще подкрепят на първо четене законопроекта, но по него има доста бележки от съсловните организации.

Джевдет Чакъров (ДПС) коментира, че действително трябва реформата да започне и да има воля от всички политически сили. Той посочи, че ще подкрепят на първо четене законопроекта, с условието, че преди второто четене ще внесат свои предложения. 

Александър Симидчиев от „Демократична България“ посочи, че в здравеопазването е изключително необходим консенсус и добави, че ДБ ще подкрепи този законопроект на първо четене, въпреки че философията им е малко по-различна. Той каза, че тъй като лекарската професия е една от малкото саморегулирани професии, които не се регулират с колективни трудови договори, а с определяне на минимални почасови ставки. Симидчиев обаче отбеляза, че тенденцията е изключително негативна и лекарското съсловие е тежко ощетено, заедно с другите специалисти, затова ще подкрепят законопроекта, със съответните забележки между първо и второ четене.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html