понеделник, 29 април 2024 г.

Еврозоната с положителен баланс през ноември

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард е оптимистка за икономиките на еврозоната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Балансът по текущата сметка на еврозоната е бил на излишък през ноември 2022 г., за първи път от девет месеца, тъй като износът на стоки и услуги е нараснал, сочат най-новите данни, публикувани от Европейската централна банка, съобщи ДПА. Излишъкът по текущата сметка през ноември е бил 14 млрд. евро (15,2 млрд. долара), докато през октомври текущата сметка на еврозоната бе на дефицит от 1 млрд. евро.

Данните показват още, че търговията със стоки е регистрирала излишък от 7 млрд. евро през ноември, в контраст на октомврийския дефицит, в размер на 3 млрд. евро. Същевременно излишъкът при търговията с услуги е достигнал 18 млрд. евро спрямо 13 млрд. евро излишък през октомври.

Положителното салдо по текуща сметка е включвало и излишък по първичния доход, който е скочил до 3 млрд. евро през ноември от 2 млрд. евро месец по-рано. Дефицитът по вторичния доход се е увеличил до 15 млрд. евро спрямо 13 млрд. евро през октомври.

През 12-те месеца до ноември дефицитът по текущата сметка в еврозоната е бил 111 млрд. евро или 0,8 на сто от брутния вътрешен продукт на общността. През същия период на 2021 г. балансът по текущата сметка на еврозоната беше на излишък от 305 млрд. евро.

На форума в Давос президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че икономиката на еврозоната проявява по-добра устойчивост от очакваното. „Новините са много по-положителни през последните седмици, което означава, че текущата година няма да е блестяща, но ще е доста по-добра, отколкото се опасявахме“, заяви тя, цитирана от АФП. Трудовите пазари, най-вече в Европа, „никога не са били толкова динамични“, а броят на безработните е „бил на най-ниско равнище от последните 20 години“, подчерта Лагард.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html