понеделник, 29 април 2024 г.

Швеция и Естония пращат тежко въоръжение на Украйна

Снимка: mil.in.ua

Естония и Швеция изпращат нови пакети военна помощ за Украйна. Естония ще изпрати гаубици, боеприпаси, оборудване за артилерийска поддръжка и гранатомети, съобщи естонският портал ERR.

От своя страна шведската страйна ще изпрати самоходни гаубици „Арчър“ на Украйна, съобщи телевизия SVT. Стокхолм също така ще изпрати бойни машини и противотанкови ракети, заяви министър-председателя Улф Кристерсон.

„Желанието на украинците да получат това, от което се нуждаят най-много, натежава“, казва Кристерсон.
„Това е може би най-модерната артилерийска система в света и елемент, за който украинците настояват от дълго време“, казва министърът на отбраната Пол Йонсон.

Правителството на Естония подкрепи предложението на министъра на отбраната Хано Певкур за предоставяне на Украйна на най-големия пакет военна помощ до момента. С него военната помощ на Естония за Украйна се увеличава до 370 млн. евро, или малко над 1 % от БВП на Естония.

Общата стойност на пакета е приблизително 113 млн. евро, което ще увеличи военната помощ на Естония за Украйна до 370 млн. евро, или малко над 1 % от БВП на Естония.

Според информацията на ERR този пакет ще включва десетки 155-милиметрови и 122-милиметрови гаубици и военни камиони и хиляди снаряди, които да се използват с тях, както и повече от 100 противотанкови гранатомети „Карл Густав“ и повече от 1000 боеприпаса.

„Естонците знаят от болезнената си история какво се случва, когато злото възтържествува и една голяма държава погълне по-малките“, заяви министър-председателят Кая Калас.
„Ако Украйна падне, свободата е в опасност и на други места по света. Като помагаме на Украйна да защити своята независимост, ние защитаваме правото на всички страни на свобода и демокрация, включително и на Естония.“

Ето защо е наложително Естония да продължи да оказва военна помощ на Украйна, подчерта Калас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html