понеделник, 29 април 2024 г.

Димитър Стоянов ще участва в заседание на Контактната група за помощ на Украйна

Снимка: БГНЕС

Димитър Стоянов ще участва утре в заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Заседанието ще се състои в Рамщайн, Федерална република Германия. Това е осмото заседание на ниво министри на отбраната. В него ще участват представители на държави членки и страни партньори на НАТО и ЕС, както и на двете организации. Домакин на заседанията е секретарят по отбраната на САЩ. Ще бъдат обсъдени обстановката в Украйна и предоставената международна помощ за страната.

В рамките на форума в Рамщайн се предвижда среща на министър Стоянов с министъра на отбраната на Швеция Пол Йонсон и с представители на Министерството на отбраната на Франция.

В състава на българската делегация са включени началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, уточняват от ведомството.

По-рано днес, ден преди заседанието в Рамщайн, Украйна призова западните си съюзници да увеличат значително доставките на оръжия, за да може страната да се противопостави на руската армия, предаде Франс прес.

„Отправяме призив към всички партньорски страни, които вече доставиха, или планират да доставят военна помощ. Призоваваме ги да засилят значително техния принос“, се казва в общо изявление на украинските министри на външните работи и на отбраната Дмитро Кулеба и Олексий Резников.

Според публикации в германски медии, канцлерът Олаф Шолц е готов да разреши доставка на бойни танкове «Леопард» на Украйна при определени условия. Очаква се темата да е сред основните по време на срещата в Рамщайн.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html