понеделник, 29 април 2024 г.

Земетресение с магнитуд 7 е регистрирано край индонезийския остров Сулавеси

Днес, край индонезийския остров Сулавеси, беше регистрирано земетресение с магнитуд 7 по Скалата на Рихтер, съобщи Ройтерс. Трусът бе усетен и в намиращите се в съседство Филипини.

Индонезийската агенция по геофизика заяви, че няма опасност от цунами. Базираният в САЩ Тихоокеански център за предупреждение за цунами в бюлетин отмени свое по-ранно предупреждение за риск от цунами.

Агенцията по геофизика съобщи, че епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 64 км и на 141 км югоизточно от град Мелонгуане. Били са регистрирани 10 вторични труса.

„Домът ми се разтресе“, каза по телефона 35-годишният Ика, жител на Мелонгуане.

Жител на Манадо, столицата на Северен Сулавеси, също заяви по телефона, че земетресението е било усетено силно за няколко секунди и хора панически са бягали от жилищните сгради, но после са се върнали.

Полицията на Северен Сулавеси заяви, че не е имало незабавни съобщения за щети или жертви.

Земетресението е било усетено и на Молукските острови.

Филипинската сеизмологична агенция също съобщи, че земетресението е усетено в южните райони на страната и предупреди за риск от щети и вторични трусове.

Индонезия е част от така наречения „Тихоокеански огнен пръстен“, един от най-сеизмично активните региони в света.

По-рано днес имаше земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер югозападно от Манадо, съобщи Европейската средиземноморска сеизмологична служба.

Миналата седмица, след предизвикало паника земетресение с магнитуд 7,6 край индонезийските острови Танимбар, имаше ограничени щети, припомня Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html