понеделник, 29 април 2024 г.

Близо до бедствено положение в София: Паднали дървета, затиснати автомобили

Снимка: БГНЕС

Частично бедствено положение обявиха във Враца заради силният вятър. В столицата положението също е критично. Силният вятър причини множество щети: паднали дървета, затиснати коли, задръстване и хаос. Летище София работи, но има пренасочени и закъснели полети. В столицата за момента е в сила оранжев код за опасно време.

От снощи до момента екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на общината са получили над 96 сигнала, съобщи Дарик.

„Имаме над 60 сигнала за паднали дървета. Има паднали билбордове и огради. Отработили сме 31 сигнала. На терен има осем аварийни екипа. Работим съвместно с пожарната”, заяви Павлин Стефанов от Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

Огромно дърво падна и на столичния булевард „Цариградско шосе“ срещу Полиграфическия комбинат и препречи движението в лентата за хотел Плиска. Движението е затруднено, образувала се е огромна тапа. В момента на място са екипи на пожарната и от Столичния електротранспорт. Няма информация за пострадали хора и щети на този етап.

„Хората, върху чиито автомобили е паднало дървото, чакат те да бъдат освободени. Няма скъсани кабели и жици”, подчерта Стефанов.

По думите му за момента няма информация за пострадали при бурния вятър в София.

Към момента има пет самолета, които са се пренасочили за кацане на летището в Пловдив заради силния вятър в София. Така са преценили пилотите. В момента има два самолета, които кръжат над София и чакат вятърът да се успокои, за да кацнат, уточниха от аеропорта. Полет на румънските авиолинии се връща в Букурещ, също заради силния вятър.

Летище София е отворено и работи в условия на силен вятър. Това означава, че капитаните на самолетите решават дали ще успеят да осъществят кацане, или не, и взимат решение дали да кръжат над София в изчакване да се успокои вятъра, или да се насочат към други летища, обясниха от аеропорта.

Гражданите могат да се информират за полетите на сайта на летището.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html