понеделник, 29 април 2024 г.

ЕК регистрира троянската луканка в гарантираните традиционни специалитети на общността

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Европейската комисия разреши българската троянска луканка да бъде добавена в регистъра на гарантираните традиционни специалитети на ЕС, съобщиха от ЕК.

В прессъобщението на Еврокомисията се пояснява, че начина, по който тя се произвежда традиционно, прави този продукт типично български. „Наименованието идва от град Троян, където луканката е произведена и популяризирана за първи път от майстор Илия Таслаков. Той е един от първите ѝ производители в страната. През 1883 година Таслаков внася в България първите машини за нарязване на месото“, се казва още в съобщението.

Уточнява се, че троянската луканка се прибавя към списъка с 69 гарантирани традиционни специалитети, които са защитени в целия евросъюз.

Справка на Anteni.info в специализирания регистър на Еврокомисията показва, че досега при храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ) имаме записани още роле „Трапезица“, филе „Елена“ и луканка „Панагюрска“, вписани през август 2014 г., а също така и кайзерован врат „Тракия“ (декември 2015 г.) и пастърма говежда (юни 2017 г.).

В етап на европейска процедура по разглеждане е и досие на България за регистрация на „Търновски суджук/Суджук Търновски“ също като ХТСХ, подадено от наше сдружение. При евентуално благоприятно развитие и по третото досие, страната ни ще има вече вписани седем ХТСХ. Този брой ще ни нареди на второ място в ЕС след Полша, която има 10. Словакия също има регистрирани седем ХТСХ, като част от тях са съвместни с друга държава членка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html