понеделник, 29 април 2024 г.

Корнелия Нинова: Ще се опитаме да помирим партиите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като днес получи третия мандат за съставяне на правителство заяви в бТВ: „Президентът решава за третия мандат, а ние спазваме Конституцията и правилата. Приемаме третия мандат като задължение и много трудна работа. Ситуацията е много напрегната. Ще се опитаме да помирим партиите и да върнем диалога. Ще е много трудно, но не и невъзможно да формираме правителство. Призовавам за спокойствие и разум. Държавата е в трудно положение и ние трябва да направим всичко възможно да съставим правителство.

Кирил Петков: Ще търсим взаимодействие с други партии и организации на местните избори

„Различията ни с президента и служебното правителство са по сериозните политически теми. Това са оръжието за Украйна, закупуването на новите изтребители F-16, внасянето на редовен бюджет. Не знам защо г-жа Йотова направи това изказване. Ако има редовно правителство, то само трябва да определя политиките си. Ще поканим всички на разговори и ще разговаряме. В сряда ще има национален съвет на БСП, на който ще се обсъдят действията ни с получения трети мандат. Виждам, че някои партии искат двустранни срещи, другите искат да се съберем всички. За мен по-работещо е да сме всички на лидерска среща и да разговаряме. Ако Националният съвет ни упълномощи, ще звънна лично на всички лидери и ще ги поканя на тази среща. Ако някой лидер не дойде, това ще означава, че не иска да разговаряме. Видим ли, че няма възможност да се състави правителство ще върнем веднага мандата и няма да бавим излишно времето“, добави тя.

Не искаме да говорим за министерски кресла, лица и структура на кабинета. Лично за мен премиерът трябва да е еднакво отдалечен от всички партии и подкрепен от тях.На лидерската среща трябва да обсъдим 5 въпроса. Първо – искаме ли правителство. Второ – каква работа трябва да свърши това правителство. Трето – какъв срок ще има това правителство. Четвърто – структура и състав на това правителство. Пето – ясна и точна политическа отговорност, а не да се разбира от медиите какво е направил някой от коалиционните партньори“, разкри Нинова.

„Трябва да тръгнем по линията кое ни обединява, а не по линията на кое ни разединява. Една такава тема е редовен бюджет за 2023 година. Втора такава е Шенген. На трето място е законите по плана за възстановяване.Ето теми, по които можем да се обединим. Темата за членството ни в еврозоната не е толкова важна, защото на датата 1 януари 2024 година е невъзможно това да се случи. Ние нямаме противоречия, че трябва да приемем еврото. Спорим за датата на приемане. Нашата икономика не е готова и не изпълняваме условията. Неизбежно е да приемем еврото и това е решение на БСП отпреди аз да стана председател на партията. Говорим за датата“, обясни Нинова.

„По темата Nexo работата трябва да си свършат разследващите органи. Това го казвам от юридическа гледна точка. От политическа гледна точка този скандал разклаща ДБ и ПП и мисля, че те ще понесат вреда“, заяви за финал Корнелия Нинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html