неделя, 28 април 2024 г.

Ирена Анастасова от БСП: Трябва да разговаряме с всички партии за кабинет

Снимка: БГНЕС

Зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова заяви, че трябва да разговарят задължително с всички партии. Това каза тя преди президентът Румен Радев да им връчи третия мандат за съставяне на правителство.

„Решенията за разговори с партиите и формулата за съставяне на кабинет обаче ще се вземат от Националния съвет, който ще бъде свикан най-късно до четвъртък. В ръководството на партията не сме водили разговори“, подчерта тя.

„Ще свикаме Национален съвет и ще преценим какво ще правим оттук нататък. Националният съвет трябва да ни даде мандат. Да видим какво ще ни възложат като мандат – с кои от представените в парламента партии да разговаряме. Ние сме с нагласата да разговаряме с всички“, посочи Анастасова в интервю за предаването „Преди всички“. Според нея обаче е възможно Националният съвет да каже, че трябва да са селективни към партиите за разговори.

„Компромисът трябва да е в това, че да се разберем с партиите, които ще дадат подкрепа, за кои 2-3 неща и за какъв срок трябва да ги свършим“, подчерта депутатът от Левицата и добави:

„Дали сред тях ще са приоритети, които са червени линии за една или друга партия, това предстои да видим. Но мисля, че ако така подходим, е безсмислено да се водят преговори. Трябва да намерим 4-5 обединяващи теми, които да са работещи за хората в България“.

„Темите отново ще бъдат посочени от Националния съвет, каза тя. Според нея обаче общите политики, които биха намерили подкрепа, са социалният вектор и икономиката. Със сигурност ще има нюанси и неща, които ще ни доведат до разногласия, но по генералната линия не би трябвало да имаме различия“, категорична бе Ирена Анастасова.

„Хората искрено искат да се постигне разбирателство по минимални точки. Нови избори в момента няма да променят политическата картина в страната“, смята депутатът.

„Една от двете най-големи партии трябва искрено да заяви дали иска правителство или не“, изтъкна тя и добави, че без подкрепата на една от двете, няма как да се случи кабинет.

„Ние наистина ще подходим отговорно. Ние ще направим всичко, за да има правителство“, обеща Анастасова.

За шансовете на партията и мнението на останалите, че БСП няма да успее да състави кабинет, тя коментира: „Или омаскаряваме някоя партия, ако случайно се завъртят приказки, че около тях ще е мандатът, или започваме да възхваляваме друга, където задължително трябва да е мандатът. Всяка една партия, изключвам първите две, на които мандатът им принадлежи по право, би могла да е носител на третия мандат. До такава степен е замърсено информационното пространство, че хората започват да вярват в какво ли не“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html