понеделник, 29 април 2024 г.

САЩ даде заден ход: Все пак ще продават изтребители F-16 на Турция

Правителството на американския президент Джо Байдън е уведомило Конгреса, че се подготвя за евентуална продажба на изтребители F-16 на Турция на обща стойност 20 милиарда долара, съобщи Ройтерс, като се позовава на трима неназовани запознати източници.

Неформалното уведомление е насочено към комисиите в Сената и в Камарата на представителите, които упражняват контрол върху продажбите на оръжие.

През октомври 2021 г. Турция поиска да закупи 40 броя нови F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на вече съществуващите изтребители от този тип в турските военновъздушни сили. Техническите разговори между двете страни приключиха наскоро.

Правителството на Байдън е заявявало, че подкрепя продажбата и от месеци е в неформални контакти с Конгреса за осигуряване на подкрепа. Засега обаче опитите да бъде получена зелена светлина не успяват.

„Многократно съм заявявал ясно, че категорично се противопоставям на предложената от правителството на Байдън продажба на нови самолети F-16 на Турция“, каза в изявление сенаторът-демократ Боб Менендес, председател на комисията по външните работи в сената.

Макар че продажбата е все още в неформалната процедура на преглед, малко вероятно е Конгресът да одобри продажбата, докато Турция отказва да пристъпи към ратификацията на присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО.

Уведомлението за плановете на правителството да достави на Турция желаните изтребители, за което информира първо „Уолстрийт джърнъл“, идва непосредствено преди предстоящото в сряда посещение във Вашингтон на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който ще обсъди с домакините си серия от противоречия, включително в Сирия и по въпроса за оръжейните доставки.

След неформалния преглед, по време на който лидерите на комисиите ще могат да поставят въпроси или да изказват резерви по сделката, правителството технически ще може да отправи официално уведомление към Конгреса. Според високопоставен източник обаче е „съмнително“, че правителството ще бъде в състояние да продължи процедурата, ако Менендес не оттегли възражението си.

Сенаторът заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган проявява незачитане на човешките права и демократичните норми и проявява „обезпокоително и дестабилизиращо поведение в Турция и срещу съседни съюзници в НАТО“. „Докато Ердоган не спре заплахите си (…) и не започне да се държи, както един надежден съюзник би трябвало да прави, аз няма да одобря тази продажба“, каза Менендес.

Той заяви още, че приветства новините за продажбата на нови изтребители F-35 на Гърция, като определи Атина като „надежден съюзник в НАТО“ и каза, че продажбата „укрепва способностите на двете страни (САЩ и Гърция – б.ред.) за защитават общите принципи, включително нашата колективна отбрана, демокрацията, човешките права и върховенството на закона“.

Други фактори, които влияят върху настроенията в Конгреса, са противоречията между Вашингтон и Анкара в Сирия и влошаващото се състояние на човешките права в Турция, пише Ройтерс.

Според американския закон Конгресът може да блокира продажбата, като приеме резолюция, с която да изрази несъгласие след получаването на формално уведомление. Това обаче е малко вероятно да стане, ако президентът Байдън реши да продължи със сделката въпреки възраженията на Конгреса. Въпреки че подобни резолюции са били гласувани в миналото, досега не е събирано мнозинство от две трети и в двете камари, за да бъде преодоляно президентското вето.

Само преди броени дни Вашингтон реши да изписва Турция като турското название Тюркийе, по настояване на Анкара, защото Turkey означава и „пуйка“, което турците приемат за оскърбително.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html