понеделник, 29 април 2024 г.

В Берлин загрижени за здравето на руския дисидент Алексей Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Берлин обявиха своята загриженост за здравето на руския дисидент Алексей Навални. Русия трябва да осигури „спешна медицинска помощ“ за опозиционера, който от две години е в затвора, тъй като здравословното му състояние се е влошило, призова днес германското правителство, цитирано от Франс прес.

„Приехме с голяма загриженост информацията за критичното здравословно състояние на Алексей Навални“, каза на редовна пресконференция говорителката на кабинета в Берлин Кристиане Хофман.

Тя призова Русия да осигури „спешна медицинска помощ“ на опозиционера, станал обект на отравяне през 2020 г., приписвано от него на руските служби за сигурност. „Това, което се случва с Навални, може да се случи с всички онези в Русия, които надигнат глас срещу режима“ на президента Владимир Путин, предупреди Хофман.

Четирийсет и шест годишният руски опозиционер каза в сряда, че има симптоми на грип и е бил лишен от задоволителен достъп до медицинска помощ. Негови поддръжници осъдиха, по думите им, опит на Кремъл да го „убие бавно“. Навални каза, че е трябвало да води „жестока битка“, за да получи „елементарни лекарства“, и че му е била отказана хоспитализация в медицинското отделение на затвора, разположен на 200 километра от Москва. Администрацията на затвора принуждава негов съкилийник да се движи между медицинското отделение на затвора, което е засегнато от грипна епидемия, и килията му, добави той.

Руският президент Путин се опитва отново и отново да убие Навални, но по по-дискретен и по-бавен начин“, каза в сряда неговият екипът на опозиционера. Близо 500 руски лекари са подписали публикувана във „Фейсбук“ петиция, призоваваща Путин да осигури подходящи грижи за Навални и „да прекрати злоупотребите“ срещу него.

Навални, който е „най-изявеният критик“ на руския президент и противник на военната офанзива в Украйна, беше арестуван в Русия през януари 2021 г. при завръщането си в страната след сериозното отравяне, за което обвинява Кремъл.

През март същата година той беше осъден на 9 години затвор при строг режим по обвинения в измама, които смята за изфабрикувани. Днес говорителката на германското правителство нарече присъдата срещу руския опозиционер „политически мотивирана“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html