понеделник, 29 април 2024 г.

България вече е информирала ЕК за решението да предоговори Плана за възстановяване

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че вчера България е информирала Европейската комисия (ЕК) за решението на НС, с което Министерският съвет беше задължен да промени Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в частта енергетика. В предаването „Още от деня“ на БНТ Пеканов заяви, че следващата седмица ще има първи разговор с представители на ЕК по тази тема. Те също в момента изчистват как ще процедираме, тъй като това е прецедент, коментира Пеканов.

Вицепремиерът заяви, че служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента и ще направи стъпки по предоговаряне на тези ангажименти, които изглеждат нереалистични или трудно осъществими в сегашната обстановка, предаде БТА

Поради постоянно променящата се енергийна ситуация, тази година и най-вероятно следващата, изглежда много трудно да се изпълнят целите, които са заложени – тази година намаляване с 10% на емисиите от въглищни централи, коментира Пеканов.

Текущата енергийна ситуация доведе до факта, че българските въглищни централи имат изключително високи позитивни финансови резултати, за разлика от годините преди 2021 година. На второ място България изнася електроенергия за съседните страни и в този смисъл помага на Балканския полуостров, за да се успокои ситуацията в енергийната система, добави още Пеканов.

Той посочи, че при разговорите с ЕК ще бъде поискано да отпадне изискването за 40% намаляване на вредните емисии за тази и следващата година и ще бъдат предложени алтернативи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html