понеделник, 29 април 2024 г.

Комисията по вътрешна сигурност разговаря с турски депутати за бежанския поток

Снимка: БГНЕС

Комисията по вътрешна сигурност разговаря с турски депутати за бежанския поток, обстановката на границата и за сътрудничеството между България и Турция.

В срещата участват заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитърва-Бийчър, главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместник-председателят на ДАНС Румен Георгиев.

Джелалеттин Гювенч, председател на турската комисия, заяви в началото, че посвещава посещението на приятелството между двете държави и осигуряване на добро сътрудничество между тях. Делегацията от Великото национално събрание на Турция се състои от 26 депутати от цялата страна.

За нас България е съюзническа държава и дейностите, които ще развиваме и сътрудничеството между нашите комисии ще подпомогнат за развитие на отношенията, на икономиката на нашите две държави, добави Гювенч.

Той отбеляза действията на Турция, довели до това България да не бъде засегната силно от мигрантската вълна, като благодари за политиката на българското правителство, с която то подкрепя неговата страна в тази област. По думите му сътрудничеството между двете държави по линия на миграцията влияе и на останалите европейски държави.

Гювенч акцентира още на работното време на граничните пунктове, като посочи, че над 3 млн. турски граждани, работещи в Европа, се връщат всяка година в родината си за почивка, но чакат много време на границата. По думите му ще бъде хубаво, ако се окаже съдействие за подобряване на пътната обстановка и за подобряване на пътните знаци.

„За нас България е търговски път за Европа. Според статистиката всеки ден 2700 тира преминават от Турция през България към Европа и това е много важно за страните от ЕС също“, посочи Гювенч и помоли народните представители за подкрепа да се намали времето за изчакване на границата на тировете.

Хамид Хамид, председател на вътрешната комисия, заяви, че през последната година има изменение на мигрантския натиск и акцентира на необходимостта от ранно идентифициране на трафикантите на мигранти и организираните групи за трафик. Той изрази убеденост, че днешната среща ще даде импулс за още по-голямо взаимодействие между двете държави на всички нива.

„Ние искаме да видим Турция член на Европейския съюз“, посочи Хамид, като добави обаче, че в момента границата на ЕС е тази между България и Турция и трябва да се охранява.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html