понеделник, 29 април 2024 г.

Борислав Сандов: България ще загуби милиарди и ще бъде заровена под пепелта на въглищата

Бившият министър на екологията Борислав Сандов излезе с остра позиция във Фейсбук във връзка с днешното решение на НС за въглищните централи. Според него България става жертва на статуквото и ще загуби милиарди от Плана за възстановяване.
Ето какво написа Сандов:
С огромно мнозинство Народното събрание току що прие решение, с което България да бъде заровена в мизерия под пепелта на въглищата си. Бъдещето на нашата страна е заложник на интересите на една група хора, които печелят от статуквото да изгарят въглища.

А популизмът, зависимостите или неразбирането на темата за климатичните промени и мръсния въздух сред почти всички депутати пролича с едно разискване и гласуване днес. Срам за тази институция е, когато гласуващите в нея приемат такива решения.
И не че с едно решение на Народното събрание може да се промени Националния план за възстановяване и устойчивост, още по-малко да се отменят решения на Европейския съюз или ООН.

То просто ще блокира определени инструменти и ще бъдат загубени милиарди от Плана за възстановяване и устойчивост, Фонда за справедлив преход, Модернизационния фонд на ЕС и други източници на финансиране за страната ни, с което България ще остане на опашката на ЕС по икономически показатели и на челните места по заболеваемост и замърсяване. Вече 200 милиона лева бяха загубени заради въглищното лобиране. Предстои да бъдат загубени поне 20 пъти по толкова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html