понеделник, 29 април 2024 г.

Христо Алексиев: Броят на интермодалните влакове между България и Турция ще се увеличи

Снимка: БГНЕС

Христо Алексиев заяви, че броят на интермодалните влакове между България и Турция ще се увеличи. „Говорим с турските колеги и сме се разбрали да увеличим броя интермодални влакове на денонощие, с качени на тях камиони, които ще преминават от България в Турция без да се движат по българските пътища“, заяви пред журналисти служебният министър на транспорта и съобщенията.

„Миналата година само през интермодалния контейнерен терминал в Пловдив са превозени 50 000 ТИР-а към Турция с железопътен транспорт, което е голямо постижение. Искаме да увеличим броя на тези камиони и да ги направим от порядъка на 150 000 – 200 000 на година. Те да не минават сухопътно през територията на страната и през границата, а да бъдат качени на железопътен транспорт, за да може пътищата да са свободни за гражданите“, коментира Алексиев.

„Все пак железниците се развиват. Има слабости, но има и добри постижения“, отбеляза още той.

По-рано през деня Турските държавни железници съобщиха на страницата в интернет, че е постигнат „значителен напредък в текущите преговори между Турция и България за улесняване на преминаването на границите и съчетаването на линиите“. В съобщението се посочва още, че делегация, водена от Хасан Пезюк, генерален директор на Държавните железници на Република Турция (TCDD), се е срещнала със Златин Крумов, генерален директор на националната компания „Железопътна инфраструктура“ на гара Капъкуле в Одрин.

Днес служебният министър на транспорта Христо Алексиев участваше в изслушване пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, повод за което бяха скорошните инциденти с подвижен железопътен състав на БДЖ и предприетите мерки за предотвратяването им.

За година и половина има 28 случая на запалвания на локомотиви на БДЖ и частни компании, отчете Алексиев.

„За мен дори и един запален локомотив е много, защото не трябва да се случва. За всичко това има причини и те се коренят доста назад във времето. Поддръжката е неглижирана доста дълго време“, коментира той.

Министърът посочи, че сред основните проблеми на държавните железници е остарелият парк, чиято средна възраст е около 40 години.

Обявени са 14 поръчки, свързани с поддръжка и доставка на резервни части. Предстои да бъдат обявени още, както и поръчката за нов подвижен състав, съобщи още министър Христо Алексиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html