понеделник, 29 април 2024 г.

Комисията по отбрана прие промени в закона за военноинвалидите и военнопострадалите

Снимка: БГНЕС

Комисия по отбрана днес прие законопроект за изменение и допълнение на закона за военноинвалидите и военнопострадалите. „За“ гласуваха 11 народни представители, двама – с „въздържал се“. Вносител на законопроекта е председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов и група народни представители.

Със законопроекта се разширява възможността на военноинвалидите и военнопострадалите да ползват специализирани институции за предоставяне на социални услуги. Увеличава се и помощта за телефонна услуга, като целта е да се засили грижата на държавата върху засегнатата група, с оглед на засиления социален натиск върху тези членове на обществото, в резултат на финансовата криза. Това се посочва в мотивите на законопроекта.

Според мотивите с предложените промени се очертават конкретните мерки, които е необходимо да се осъществят, за да се премахнат определени бариери пред социалното включване и равноправната интеграцията на военноинвалидите и военнопострадалите.

Военноинвалидите и военнопострадалите в България – тази специфична група хора с увреждания – български граждани, пострадали и инвалидизирани при изпълнение на своите войнски конституционни задължения. Безспорно е, че те се намират незаслужено на най-ниското социално ниво с най-ниски пенсии и социални придобивки и с неоправдано ниско качество на живот, имайки предвид че са дали здравето и живота си в служба на страната си и са рискували всичко в тази посока, се посочва още в мотивите. Понастоящем това са общо около 4000 души, по данни на НОИ. Към настоящия момент поради сегашната нормативна уредба те посрещат особено тежко икономическите условия. Същите получават много ниски пенсии за военноинвалидност, в повечето случаи несъчетани с добавка на социална пенсия, ако нямат трудов стаж (поради обстоятелството, че са станали инвалиди по време на наборната си военна служба, т.е. не са имали трудов стаж преди това), добавят вносителите на законопроекта.

Настоящите изменения и допълнения на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите ще запълни досега създадената празнота по отношение на правата на тази специфична категория хора с увреждания и български граждани, ще им даде възможност за повишат нищожния жизнен стандарт, който те имат в момента, ще повишат здравния, социалния, трудовия и обществения им статус, ще се решат немалко техни проблеми, като се изрази общественото и държавническото отношение към тях и тяхната жертва и саможертва за Род, Народ и Държава, се посочва в мотивите на законопроекта.

Според вносителите следва да се създаде възможност за извършване на реални действия по посрещане на нуждите на военнопострадалите и военноинвалидите — както чрез възобновяване на дейността на консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите и военнопострадалите към Министерски съвет, така и чрез създаването на отдел в дирекция „Социална политика и военно-патриотично възпитание” в МО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html