понеделник, 29 април 2024 г.

Срив в системата за сигурност спря всички полети в САЩ

Федералната авиационна администрация на Съединените щати (FAA) обяви, че нейната система Notice to Air Missions (NOTAM) се е „сринала“, съобщи в сряда бизнес телевизия CNBC.

Системата NOTAM предупреждава пилотите и другия летателен персонал за опасности или промени в съответните процедури, включително важна информация за летищните условия на излитане и кацане.

FAA също така обяви, че е наредила на авиокомпаниите да спрат временно всички вътрешни полети до 09.00 часа източноамериканско време (16.00 часа българско време), което да позволи на агенцията да потвърди целостта на информацията за полетите и безопасността.

Полетите в САЩ бяха отложени и летищата казаха на пътниците да се консултират със своите авиокомпании за актуализация на полетите, след като Федералната авиационна администрация се опитва да коригира прекъсването на системата NOTAM.

Американските медии съобщиха, че след първоначално засегнатите от срива на системата 400 полета, вече всички полети са спрени в цялата страна, предаде БНР.

Повече от 760 полета бяха забавени в рамките на, към или извън Съединените щати към 06.30 местно време (13.30 часа българско време), показа уебсайтът за проследяване на полети FlightAware, без да цитира причини. Други 91 полета в страната, в или извън страната също са отменени.

FAA потвърди, че в момента техници работят за възстановяване на системата, но не без да се даде времева оценка кога системата ще заработи. От FAA само посочих, че сега се „извършват окончателни проверки за валидиране и презарежда на системата“.

„FAA все още работи за пълното възстановяване на системата Notice to Air Missions (NOTAM) след прекъсване. Докато някои функции започват да се връщат на линия, операциите на National Airspace System остават ограничени“, се казва в изявление на агенцията в Twitter.

Междувременно авиопревозвачът United Airlines Holding спря всичките си полети в САЩ, след като Федералната авиационна администрация съобщи за повреда на ключова система за предупреждение в цялата страна.

„United Airlines временно отложи всички вътрешни полети и ще публикува актуализация, когато научим повече от FAA“, обяви авиопревозвачът в своя акаунт в Twitter.

Германската Lufthansa и френската Air France заявиха, че продължават да извършват полети от и до Съединените щати.

„Пристигащите и заминаващите пътници могат да очакват закъснения тази сутрин и през целия ден“, заявиха в Туитър от международното летище Austin-Bergstrom.

Общо 21 464 полета са планирани да излетят от летищата в Съединените щати в сряда с капацитет за превоз на близо 2,9 милиона пътници, показват данни от Cirium.

American Airlines има най-много излитания от летища в САЩ – 4819 планирани полета, следвана от Delta Air Lines и Southwest Airlines, показват още данните на Cirium.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html