понеделник, 29 април 2024 г.

Обмислят отстъпки от цените на горивата само за уязвими групи

Помощта за горивата ще бъде предоставяна на представители на уязвими групи, но окончателното решение ще бъде взето следващата седмица. Това решиха депутатите по време на днешното заседание на Комисията по енергетика в парламента при време на второто гласуване на законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев (ГЕРБ) и група народни представители.

Самото гласуване на законопроекта се отложи за следващата седмица, за да могат експертите на Министерството на финансите и НАП да разработят схемата и да я внесат като предложение за дискусия в Народното събрание. Затова депутатите приеха само помощта да бъде насочена основно към представители на уязвими групи, а предложението на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите председателят на комисията Делян Добрев ще припознае като вносител, съобщи БТА.

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова предложи схемата да бъде осъществена чрез раздаване на ваучери, например във вид на „транспортни ваучери“. Тя даде за пример това, че някои държави членки на Европейския съюз предоставят подобни ваучери, които служат като помощ при транспорта.

Опасенията обаче бяха, че може да има злоупотреби от страна на уязвимите лица, които нямат автомобили. Добрев изказа притеснения, че тези, които нямат коли, а получат такива ваучери, може да започнат да ги продават.

Първоначално депутатите решиха предложенията по какъв начин ще се предоставя помощта на представители на уязвимите групи да бъдат гласувани следващата седмица, но после продължиха с обсъждането им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html