понеделник, 29 април 2024 г.

Полша спешно изпраща 14 танка „Леопард-2“ на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша спешно изпраща на Украйна 14 танка „Леопард-2“, доставени й от Германия, съобщава АП. Товя обяви полският президент Анджей Дуда при посещение в западния украински град Лвов, цитиран от Ройтерс.

„Благодаря на Анджей Дуда и Гитанас Науседа за посещението“, написа в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски, който се срещна с президентите на Полша и Литва в Лвов, където лидерите обсъдиха положението по границата с Беларус. „Рота танкове „Леопард“ ще бъде предадена като част от изграждането на коалицията“, заяви Дуда по време на посещението си в украинския град. „Искаме това да бъде международна коалиция“, каза той и добави, че се надява полките танкове, заедно с тези на други държави, скоро да заминат за Украйна.

По време на срещата Зеленски заяви, че достигането до съвместно решение е необходимо, тъй като сама по себе си една държава няма да може да предостави на Киев достатъчно танкове. Тримата лидери обсъдиха и по-нататъшното си партньорство. „Литва и Полша потвърдиха решимостта си да продължат да оказват военна, политическа, дипломатическа, икономическа и хуманитарна подкрепа на Украйна“, заяви литовският президент Гитанас Науседа. „Войната в Украйна е нашата война – войната на свободния свят срещу един диктатор. Ние ще бъдем с Украйна до победата“, добави той.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви в събота, че Полша не е възнамерявала да изпраща танкове „Леопард“ на Украйна без сформирането на по-широка коалиция. Варшава посочи, че е провела разговори с други държави за потенциална международна коалиция, която да изпрати произведените в Германия танкове на Украйна, но не даде допълнителни подробности.

Всякакъв вид реекспорт на танковете „Леопард“ изисква одобрение от правителството в Берлин, отбелязва Ройтерс.

В понеделник германският канцлер Олаф Шолц заяви, че остава убеден в необходимостта от координиране на доставките на оръжие за Украйна със съюзниците. Въпреки това германски правителствен говорител днес каза, че правителството не знае за никакви искания от страна на съюзниците си за изпращането на бойни танкове „Леопард“ в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Лондон все още обмисля дали да изпрати бойни танкове „Чалънджър 2“ (Challenger 2) в Украйна, отбелязва АП.

За разлика от Полша и други страни от НАТО властите в България все още категорично отказва да доставя тежка техника, която стои неизползвана в резервните депа на българската армия.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html