неделя, 28 април 2024 г.

Румънският премиер иска ускорение на проектите за добив на газ в Черно море

Снимка: БГНЕС

Днес румънският премиер Николае Чука се срещна с представители на държавната компания Ромгаз, с които обсъди различни аспекти, отнасящи се до добива на природен газ и въвеждането в експлоатация на нови сонди, съобщава в. „Гъндул“.

В този контекст беше анализирано участието на Ромгаз в офшорни проекти в Черно море, включително в периметъра Нептун Дийп, се посочва в съобщение на правителството.

Ръководството на компанията представи също така развитието на проекта за изграждане на електроцентрала в Йернут, Централна Румъния, с инсталирана мощност от 430 мегавата.

„Правителството придава особена важност на инвестициите, които допринасят за укрепването на енергийната сигурност на страната. Ролята на Ромгаз като национална компания е определяща в плановете на правителството за постигане на тази цел. Имаме нужда от ускорен ритъм в прилагането на тези проекти, а затова сме осигурили всички необходими инструменти – както финансови, така и законодателни“, подчерта премиерът Чука.

През октомври миналата година Ромгаз съобщи, че инвестицията в електроцентрала с комбиниран цикъл с газови турбини в Йернут, окръг Муреш, трябва да бъде финализирана до 31 декември 2023 г., след като срокът на инвестицията беше удължен.

Румънският национален производител на газ подписа през 2016 г. договор на стойност 268 милиона евро без ДДС с фирмите Дуро Фелгера и Ромелектро за изграждането на нова централа за производство на електроенергия в рамките на термоцентралата в Йернут, като според първоначалните планове централата трябваше да бъде пусната в експлоатация в началото на 2020 г.

Що се отнася до плановете на Ромгаз за добив на газ, компанията заяви по-рано този месец, че в периода 2023-2025 г. има за цел да постави около 40 нови проучвателни сонди. Държавната компания съобщи, че е обявила на търг от 1 януари два рамкови договора на стойност съответно 26 милиона леи (5,28 милиона евро) и 36 милиона леи (7,31 милиона евро) за покупка на съответното оборудване, съобщава сайтът Екондемия.

Ромгаз, чийто мажоритарен акционер в румънската държава, произвежда малко над половината от количеството газ, добиван в Румъния, отбелязва изданието. За 2022 г. Ромгаз оценява продукцията на природен газ 4,94 милиарда кубически метра. В сравнение с добива, регистриран през 2021 г. – 5,03 милиарда кубически метра, спадът на производството през 2022 г. се оценява на 1,8 процента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html